Siirry pääsisältöön

Kekkosen ympäristöagenda 2019

1§ Luonnon monimuotoisuuden katoaminen on pysäytettävä

a) Metsiä on suojeltava Suomessa väh. 10%, myös Etelä-Suomessa.

b) Ympäristöjä on ennallistettava: suot, kosteikot, karjalaitumet, perinnebiotoopit

c) Padotuille joille toimivat kalatiet pakollisiksi, siirtymäaika 2v. Vaelluskalakannat ovat uhanalaisia.

d) Tornion-Muonionjoki latvavesineen on suojeltava yhdessä Ruotsin kanssa - ei kaivoksia joen valuma-alueelle.

e) Tulevaisuuden eläintuotanto hyödyttää ympäristöä, eli lisää luonnon monimuotoisuutta. Eläintuotannon perustan tulee olla eettistä ja kestävää, ja se on mahdollista ulkolaiduntavan karjan kasvattamisessa (ml. lampaat ja villisiat) mitkä lisäävät luonnon monimuotoisuutta monella eri tavalla. Ahtaista sikaloista ja häkkikanaloista tulee luopua, kuten myös turkistarhauksesta.

f) Pesimäaikaiset hakkuut on lopetettava.

g) Metsiä on kasvatettava nykyistä vanhemmiksi, jotta hiiltä sitoutuu pidemmäksi aikaa. Lisäksi vanhempiin puihin ehtii muodostua monipuolisempi eliöyhteisö, mikä tarjoaa elinmahdollisuudet monipuolisille ravintoketjulle.

h) Lahopuun määrää kaikissa kasvatusmetsissä on lisättävä. Luonnonkoloja tarvitaan myös talousmetsissä.

Pallasjoki, Kittilä. Vesivoima on kaventanut luonnon monimuotoisuutta myös kuvan maisemissa. Pallasjoki on Ounasjoen sivujoki, eivätkä vaelluskalat pääse liikkumaan ja lisääntymään vesistöissä vapaasti. Sähköyhtiöt tulisikin velvoittaa rakentamaan toimivat kalatiet mahdollisimman pian, jotta uhanalaisten vaelluskalakantojen elinmahdollisuudet paranisivat ja luonnon monimuotoisuus lisääntyisi. Kuva: Oskari Kekkonen


2§ Kaivostoiminta

a) Suomeen ei saa perustaa yhtään uutta kaivosta, ennen kuin kaivosvero on voimassa.

b) On perustettava kaivosyhtiöiden yhteinen ympäristövakuutusrahasto; jos kaivosyhtiö ei sijoita rahastoon riittävää summaa hankkeen mahdollisiin ympäristöriskeihin nähden, niin toimintalupaa ei tule yhtiölle antaa. Jos jokin yhtiö mokaa ja ympäristö kärsii ja pilaantuu, niin myös kaikkien kaivosyhtiöiden vakuutusmaksut nousisivat. Kaivosyhtiöillä pitää olla vastuu toimintojensa seurauksista.

c) Luonnonsuojelualueet tulee rajata kokonaisuudessaan pois kaivostoiminnan piiristä.

Autonavaimet päätyivät tuntemattomalla tavalla oksalle, Pakasaivo, Muonio. Lappi on täynnä mahtavia paikkoja, ja ilmeisesti myös luonnonhenkiä, koska jotenkin ihmeessä autonavaimet päätyivät taskustani kuvan osoittamaan paikkaan huomaamattani. Avaimia tuli etsittyä kaikkialta reilun tunnin ajan, mutta ei sentäs puusta. Kuin ihmeen kaupalla avaimet kuitenkin löytyivät kuvan osoittamasta paikasta; rotkon pohjaltahan niitä ei olisi koskaan löydetty.  Ennen kuin huomasin avaimien kadonneen, niin juuri tällä näköalalla teräksenharmaa muuttohaukka syöksyi kirkuen alas, kalliojyrkänteen alle kadoten. Kohde on suojeltu muinaismuistolain nojalla, mutta lähistöllä sijaitsee Hannukaisen kaivoshanke, Kolarin puolella. Mielestäni Pallas-Ylläsjärven kansallispuistoa tulisi laajentaa ulottumaan aina Pakasaivolle asti.  Luontoa on raiskattu Suomessa jo ihan tarpeeksi, kaikki ei voi olla kaupan, kuten esim. Tornion-Muonionjoen lohikannan vaarantaminen. Kuva: Oskari Kekkonen

3§ Liikennevälineet ja energia

a) Tulevaisuuden liikenteen perusta on toimiva ja kattava rataverkko, yksityisautoilun ja päästöjen määrä vähenisivät heti, kun tarjolla olisi hyvät ratayhteydet, joille on myös toimiva syöttöliikenne. Esim. HKI-Pori rata. Myös Itä-Länsi suuntaista rataverkkoa tulisi rakentaa, esim. Humppila-HML ja/tai RMK. Raideliikenne on ympäristöystävällistä niin nyt, kuin tulevaisuudessa. Jos liikenteen päästöjä ja haittoja halutaan todella vähentää, on kumipyöriltä siirryttävä yhä enemmän raiteille, mikä tarkoittaa myös lentämisen vähentämistä.

b) Fossiilisista polttoaineista tulee luopua mahdollisimman pian, mutta esim. vähävaraisilla ei ole varaa kalliisiin polttoaineisiin tai uusiin autoihin, siksi pitää varmistua siitä, että vaihtoehtoiset ja uusiutuvat energiaratkaisut ovat riittävän edullisia myös vähävaraisille ennen kuin fossiilisista luovutaan kokonaan, jotta köyhemmilläkin säilyy mahdollisuus liikkua ja käydä töissä siellä missä julkisia liikennevälineitä ei ole.

c) Lentovero. Etenkin vapaa-ajan lentämiseen on kohdistettava vero. Lentomatkailu kasvaa vuosi vuodelta, ja vain riittävän korkealla verotuksella ympäristölle haitallista liikkumista saadaan vähennettyä. Lentäminen on erittäin haitallista yläilmakehälle. Lisäksi verotus kohdistuu maksukykyiseen väestönosaan. Lentäminen ei ole monellekaan välttämätöntä, siksi ns. ympäristön kannalta erittäin haitallisen toiminnan vero olisi paikoillaan. Veron tulisi olla portaikkomallinen, eli mitä enemmän lentää ja mitä lyhyempiä matkoja lentää, niin sitä enemmän joutuisi maksamaan.

d) Biopolttoaineiden tutkimusta ja kehitystä on tuettava, jotta onnistuttaisiin kehittämään sellainen biopolttoaine, jota voitaisiin hyödyntää nykyisissä polttomoottoreissa (esim. konvertoimalla moottoria). Näin vältyttäisiin massiiviselta autokannan uudistamiselta ja kustannuksilta, koska ei tarvittaisi kokonaan uutta autokantaa. Tämä olisi mahdollista valmistamalla biodieseliä tai vastaavaa jätteistä tai esim. hampusta.

e) Ydinenergiaa tulee lisätä, mutta sen pitää olla torium pohjaista ydinvoimaa, mikä on uraanireaktoreita huomattavasti turvallisempi vaihtoehto, sillä reaktiossa ei esim. synny ydinaseissa käytettävää plutoniumia.  Lisäksi toriumreaktorit tulevat olemaan pieniä ja liikuteltavia, näin myös toimitusvarmuus paranisi, koska voimaloita voisi sijoitella ja tarpeen mukaan myös liikutella eri puolille Suomea, eikä oltaisi vain kourallisen jättivoimalan varassa. Nykyisin rakenteilla ja suunnitteilla olevien kaltaisia ydinvoimaloita ei tule rakentaa lisää. Esim. tulevaisuudessa merenpinnan ennustetaan nousevan, kuten myös lämpötilojen, kuinkahan silloin käy nykyisille ydinvoimaloille - jo viime kesänä Loviisan ydinvoimaloiden tehoa täytyi rajoittaa, koska merivesi oli niin lämmintä.

f) Turpeen poltosta on luovuttava heti.

Auringonnousu, Jylhänkylä, Pielavesi. Kaikki muut kuin uusiutuvat energianlähteet tulevat ennemmin tai myöhemmin ehtymään, ainakin kaikki tällä hetkellä tiedossa olevat, joten tulevaisuudessa kaikki energia on oltava peräisin uusiutuvista lähteistä. Noh, kyllähän lähiaurinkommekin lopulta kuolee, mutta siihen on vielä niin pitkä aika, ettei sitä kannata murehtia nyt, tai edes seuraavilla vaalikausilla. Uusiutuvalla energialla tarkoitetaan pääasiassa auringosta peräisin olevaa energiaa, mutta termi sisältää myös geotermisen ja vuorovesi-ilmiöön perustuvan energian, eivätkä ne siis ole peräisin auringosta. Kuva: Oskari Kekkonen.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luoja(t) ei heitä noppaa - siksi Kekkonenkaan ei niitä heittele

Esipuhe: Tämä on eräänlainen poliittinen jälkikirjoitus, sillä tulen jättämään poliittisen toiminnan. Ehkä palaan vielä areenalle, tai sitten en - aika näyttää.  Tämän kirjoituksen piti alunperin olla kuntavaalikampanjani pääsanoma ja esittää niitä syitä miksi olen lähtenyt mukaan politiikkaan ja mihin haluan yhteiskunnallisesti vaikuttaa, mutta nyt siitä tulikin ihan jotain muuta - vetäkää itse omat johtopäätöksenne miksi tein, mitä tein ja miksi näin kirjoitan. Päänäytös: Luoja(t) ei heitä noppaa Ihmiskunnankaan ei tulisi arpoa ja suinpäin ryntäillä tekemään hätiköityjä ja lyhytnäköisiä ratkaisuja, koska olemmehan me itse (ml. esi-isät) yksilöinä luoneet (tehneet) tämän maapallon sellaiseksi kuin se juuri tämän hetken todellisuutena meille jokaiselle yksilöllisesti ilmenee.  Tämä kaikki millä olemme itse ympäröineet itsemme; kaikki se ei ole syntynyt tyhjästä, vaan se on ohjatun kehityksen tulosta - saavutus sinänsä.  Ihmiskunnan alkuhämärästä on tehty uuvuttavan pitkä matka nykypäiv

Putinin lähtölaskenta on käynnissä - Jäitä hattuun NATO-kiimassa - Suuremman konfliktin uhka kuitenkin väijyy

Maailman tilanteen valitettavan muutoksen vuoksi koen, että minun on avattava hieman sanaista arkkuani, koska nyt on laitettava jäitä hattuun monenkin asian suhteen, mutta etenkin NATO-intoilussa. Venäjän presidentin, tai oikeammin Venäjän diktaattorin, Vladimir Putinin hyökättyä Ukrainaan olemme saattaneet nähdä kolmannen maailmansodan alun; se laajenevatko sotatoimet Ukrainan alueelta muualle riippuu monesta asiasta, mutta yksi mauste tässä pienen miehen suuressa sopassa on mm. se, että hakeeko Suomi NATO-jäsenyyttä tämän avoimen hyökkäyskonfliktin aikana, tai sen jälkeen lähitulevaisuudessa, ja miksei pitkälläkin tähtäimellä. Nyt, kun Suomi on jo lahjoittanut Ukrainalle sotilasmateriaalia, niin Suomen NATO-jäsenyyshakemus olisi Putinille kuin piste i:n päälle hyökätä myös Suomeen. Mielestäni tälle NATO:n hinkumiselle on laitettava nyt stoppi ja hengitettävä muutaman kerran todella syvään ja tarkasteltava eri skenaarioita mitä lähitulevaisuudessa saattaa olla tapahtumassa.  Miele