Siirry pääsisältöön

Hävittäjien hankkimisesta ja puolustusvoimien roolista - sekä todellisista tulevaisuuden uhista

"Ennakkokaavailuissa F-35A on noussut jopa ykkössuosikiksi Suomen hävittäjäkonekilpailussa. Sen perusteella, miten sen elinkaarikustannuksia on Norjassa ja Kanadassa arvioitu, 64 kappaletta F-35A-koneita maksaisi Suomelle 30 vuodessa 30–40 miljardia euroa. On vaikea ymmärtää, miten Suomella voisi olla tähän varaa."
Olen samoilla linjoilla kuin Ydinlehteen hävittäjähankinnasta kirjoittanut Eero Lehto. Eikö meillä ole ole parempaa käyttöä näin valtavalle rahasummalle? Haluaako Suomi, tai haluatko sinä voidella sotateollisuuden järjettömän kokoisia rattaita ja lisätä Itämeren alueen jännitteitä entisestään?
Hankkimalla mahdollisimman monta hävittäjää, varmistamme vain sen, että jännitteet ja kilpavarustelu tulevaisuudessa vain kasvavat, myös rajan toisella puolella. Mielestäni ainoa järkevä vaihtoehto on jännitteiden liennytys ja asejärjestelmien kilpavarustelusta luopumiseen "tähtääminen".
Hävittäjien ja yleensäkin sotateollisuuden ilmastovaikutukset ovat härskillä tasolla. Emme tarvitse aseita, vaan hyvinvointia! Ympäristö- ja luonnonsuojelutoimet tarvitsevat rahoitusta paljon kipeämmin kuin hävittäjät, mitkä ovat Suomen puolustuksen kannalta aika turhat. Tehokkain tapa torjua ilmahyökkäys Suomeen on ilmatorjuntaohjukset, eivätkä ne edes kustanna miljardeja, vaan kyse on sadoista miljoonista euroista.
Mielestäni yksi salainen, tai vähintään piilotettu motiivi massiiviseen hävittäjähankintaan on NATO-yhteensopivuuden lisääminen tai ylläpitäminen, vaikkakin hallitus tai eduskuntapuolueet puhuvat vain sitoutumisesta puolustuspoliittiseen selontekoon, jossa kerrotaan, että nykyiset hävittäjät tullaan korvaamaan vastaavalla voimalla, minkä ilmeisesti kaikki ym. ryhmät ovat hyväksyneet. Vastaava voima voi mielestäni olla myös tehokas ilmatorjunta, mikä voidaan hankkia murto-osalla hävittäjien hinnasta. Hävittäjiä voidaan hankkia muutamia, mutta 64 on aivan liikaa ja suoranaista tuhlausta. Ja jos uusia hävittäjiä hankitaan, on ne ehdottomasti hankittava Ruotsista.

*****************************************************************************************************

Itsehän olen ennen kaikkea rauhanmies, mutta ymmärrän kyllä, että jonkinlaisen, ja mielellään uskottavan puolustuksen Suomi tarvitsee, ainakin niin kauan kunnes sotavarustelusta lähiympäristössämme luovutaan kokonaan. 

Itse suoritin siviilipalveluksen Kanta-Hämeen keskussairaalan Riihimäen yksikössä huoltomiehenä, jonne jäin myös työskentelemään vielä lähes vuoden päiviksi sivarini jälkeenkin. Siviilipalveluksen valitsin lähinnä ainoastaan siksi, että halusin, ja haluan edelleen tehdä jotain hyödyllistä yhteiskuntamme eteen, sen sijaan, että olisin öljynä sotateollisuuden rattaiden välissä. Armeijasta minut olisi luultavasti vapautettu, koska sairastan selkärankareumaa, mikä tosin ei ollut siinä vaiheessa vielä diagnosoitu, vaikka se oli jo oireillut useamman vuoden. Yl. selkärankareuman diagnosointiin ensioireista kuluu väh. 6 vuotta, sivarin alkaessa oli menossa neljäs oireellinen vuosi,

Nykyään olen enemmän huolissani ympäristöongelmista kuin sodan uhasta. Emme tee puolustuksella tai maallamme ylipäätänsä mitään, jos valtiot näkevät sotateollisuuden tärkeämpänä kuin ympäristön, jossa elämme. Ympäristökatastrofit, kuten luonnon monimuotoisuuden väheneminen ja maapallon lämpenemisestä johtuva ilmastonmuutos näyttäisivät tulevaisuudessa muodostavan ihmis- ja eläinkunnan tulevaisuudelle todellisen pullonkaulan, jota harva näyttää vielä ymmärtävän. 

Siksi päähäni pälkähtikin jostain jo noin vuosi sitten ajatus, että puolustusvoimat tulisikin muuttaa  jossain määrin ennallistamisvoimiksi, jotta luonnolla olisi mahdollisuudet elpyä nykytilasta. Ilokseni sainkin tässä viikolla huomata, etten ole ollut ajatukseni kanssa yksin, sillä samankaltaista ajatusta löytyy unite the armies -organisaatiolta, mikä tähtää samoihin asioihin, mutta globaalilla tasolla.  

Nyt voisi olla se todellinen sauma saavuttaa maan päälle rauha ilman, että tuhlaamme valtavia rahamääriä järjettömään ja suoraan sanottuna typerään sotavarusteluun. Maapallon ympäristöongelmat ovat sitä luokkaa, että tulevaisuutemme saattaa todellakin olla turhaa, jos emme nyt ympäristökriisien partaalla ymmärrä sijoittaa sotavarusteluun tarkoitettuja varantoja luonnon monimuotoisuuden lisäämiseen ja ilmastomuutoksen torjuntaan. Sotavarustelu jos mikä, on mielestäni muutoinkin vain ajan, resurssien ja älyllisen kapasiteetin tuhlausta aivan vääriin asioihin. 

Jos emme käyttäisi biljoonia dollareita sotahulluuteen, siis globaalisti, niin ihmiskunnalla luultavasti olisi jo tukikohta Mars-planeetalla tai kuussa. Elämä maapallolla tulee muutoinkin tiensä päähän ennemmin tai myöhemmin (se voi olla meteori, massiivinen tulivuoren purkaus tai jotain mitä emme osaa vielä aavistaakaan), mutta mitä myöhäisemmäksi ihmiskunnan siirtyminen avaruuteen tapahtuu, niin sitä heikommat mahdollisuudet meillä on lajina selviytyä eteenpäin tässä elämän mysteerissä. Avaruudessa voimme selviytyä vain yhdessä, siksi niin on tehtävä täällä maan päälläkin, elettävä ja selviydyttävä yhdessä ja yhteistyöllä.

Ihmiskunnan tai ainakin nykyisen länsimaalaisen ja kapitalistisen kulutusyhteiskunnan elo täällä maapallolla on muutoinkin aivan liian lyhytnäköistä, suorastaan lapsellista. Muistaakseni Sioux-intiaanit arvioivat omien toimintojen ympäristövaikutukset aina 7. sukupolven päähän. Miettikääpä sitä. Tuollaista pitkälle ulottuvaa katsantoa mekin nyt tarvitsemme, ja heti - muutoin olemme tuhon omat.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luoja(t) ei heitä noppaa - siksi Kekkonenkaan ei niitä heittele

Esipuhe: Tämä on eräänlainen poliittinen jälkikirjoitus, sillä tulen jättämään poliittisen toiminnan. Ehkä palaan vielä areenalle, tai sitten en - aika näyttää.  Tämän kirjoituksen piti alunperin olla kuntavaalikampanjani pääsanoma ja esittää niitä syitä miksi olen lähtenyt mukaan politiikkaan ja mihin haluan yhteiskunnallisesti vaikuttaa, mutta nyt siitä tulikin ihan jotain muuta - vetäkää itse omat johtopäätöksenne miksi tein, mitä tein ja miksi näin kirjoitan. Päänäytös: Luoja(t) ei heitä noppaa Ihmiskunnankaan ei tulisi arpoa ja suinpäin ryntäillä tekemään hätiköityjä ja lyhytnäköisiä ratkaisuja, koska olemmehan me itse (ml. esi-isät) yksilöinä luoneet (tehneet) tämän maapallon sellaiseksi kuin se juuri tämän hetken todellisuutena meille jokaiselle yksilöllisesti ilmenee.  Tämä kaikki millä olemme itse ympäröineet itsemme; kaikki se ei ole syntynyt tyhjästä, vaan se on ohjatun kehityksen tulosta - saavutus sinänsä.  Ihmiskunnan alkuhämärästä on tehty uuvuttavan pitkä matka nykypäiv

Putinin lähtölaskenta on käynnissä - Jäitä hattuun NATO-kiimassa - Suuremman konfliktin uhka kuitenkin väijyy

Maailman tilanteen valitettavan muutoksen vuoksi koen, että minun on avattava hieman sanaista arkkuani, koska nyt on laitettava jäitä hattuun monenkin asian suhteen, mutta etenkin NATO-intoilussa. Venäjän presidentin, tai oikeammin Venäjän diktaattorin, Vladimir Putinin hyökättyä Ukrainaan olemme saattaneet nähdä kolmannen maailmansodan alun; se laajenevatko sotatoimet Ukrainan alueelta muualle riippuu monesta asiasta, mutta yksi mauste tässä pienen miehen suuressa sopassa on mm. se, että hakeeko Suomi NATO-jäsenyyttä tämän avoimen hyökkäyskonfliktin aikana, tai sen jälkeen lähitulevaisuudessa, ja miksei pitkälläkin tähtäimellä. Nyt, kun Suomi on jo lahjoittanut Ukrainalle sotilasmateriaalia, niin Suomen NATO-jäsenyyshakemus olisi Putinille kuin piste i:n päälle hyökätä myös Suomeen. Mielestäni tälle NATO:n hinkumiselle on laitettava nyt stoppi ja hengitettävä muutaman kerran todella syvään ja tarkasteltava eri skenaarioita mitä lähitulevaisuudessa saattaa olla tapahtumassa.  Miele

Kekkosen ympäristöagenda 2019

1§ Luonnon monimuotoisuuden katoaminen on pysäytettävä a) Metsiä on suojeltava Suomessa väh. 10%, myös Etelä-Suomessa. b) Ympäristöjä on ennallistettava: suot, kosteikot, karjalaitumet, perinnebiotoopit c) Padotuille joille toimivat kalatiet pakollisiksi, siirtymäaika 2v. Vaelluskalakannat ovat uhanalaisia. d) Tornion-Muonionjoki latvavesineen on suojeltava yhdessä Ruotsin kanssa - ei kaivoksia joen valuma-alueelle. e) Tulevaisuuden eläintuotanto hyödyttää ympäristöä, eli lisää luonnon monimuotoisuutta. Eläintuotannon perustan tulee olla eettistä ja kestävää, ja se on mahdollista ulkolaiduntavan karjan kasvattamisessa (ml. lampaat ja villisiat) mitkä lisäävät luonnon monimuotoisuutta monella eri tavalla. Ahtaista sikaloista ja häkkikanaloista tulee luopua, kuten myös turkistarhauksesta. f) Pesimäaikaiset hakkuut on lopetettava. g) Metsiä on kasvatettava nykyistä vanhemmiksi, jotta hiiltä sitoutuu pidemmäksi aikaa. Lisäksi vanhempiin puihin ehtii muodostua monipuolisempi